Den här hemsidan använder cookies för att garantera att du får den bästa tänkbara upplevelsen när du besöker webbplatsen. Se vår integritetspolicy för mer information om det här. För att godkänna användningen av icke-essentiella cookies, vänligen klicka "Jag håller med"
Navigans AB
Jag ger dig ett svar direkt: ett system blir aldrig klart. Kanske slår jag in öppna dörrar nu men mina erfarenheter är att synsätten ännu inte har förändrats. Verksamheter är ofta vana att genomföra projekt. Projekt som skapar nytta, där man noga har kalkylerat den hårda avkastningen på investeringen. Men frågan är om att ta fram IT-system i projektform verkligen är rätt sätt?
Jag ser att verksamhetssystem som en levande organism som kontinuerligt måste anpassa sig efter påverkansfaktorer från omvärlden. Det kan vara IT-säkerhetsrisker, kontinuitet, leverantörsbyten, verksamhetsförändringar, personalbyte och ett flöde av nya lagar som påverkar systemet. Eftersom ett projekt har ett start- och ett slutdatum läggs alltför ofta systemets utveckling på is när projektet är över och systemet ses som något statiskt. Nu ska vi räkna hem investeringen! Här kopplar man många gånger på systemförvaltning vars syfte är att underhålla och delvis vidareutveckla systemen. Problemet är att systemen inte är gjorda för att kontinuerligt anpassas vilket skapar ad-hoc-lösningar för att åtminstone täppa igen luckor i säkerheten.
För att kontinuerligt möta den komplexa värld vi lever i behöver vi sätta upp strukturer för hur system blir så förändringsbara som möjligt. Detta gör man inte genom att tänka i projektform, utan man bör ta avstamp i att stycka utvecklingen redan från start. Skapa förutsättningar i tekniken, i applikationsarkitekturen, informationshanteringen och i verksamheten för att arbeta med små kontinuerliga förbättringar. Detta gör att systemen över tid kommer bli din möjliggörare för verksamhetsutveckling, kvalitetsarbete och effektivitet – som dessutom är cybersäkerhetsmässigt motståndskraftig.